DETALJI DIZAJNA

I-PACE koncept je od početka omogućio našim dizajnerima luksuz beskompromisne platforme samo na električnu energiju.

“Ovo nije samo koncept. Ovo je pregled prvog Jaguar-ovog ppotpuno električnog performantnog SUV-a koji će se naći na putu 2018-te. Ovo će biti prvo Jaguar-ovo električno vozilo na baterije i otvoriće novo poglavlje u istoriji našef legendarnog brenda.”
Ian Callum, Direktora sektora za dizajnI-PACE koncept je od početka omogućio našim dizajnerima luksuz beskompromisne platforme samo na električnu energiju. Sa velikim akumulatorom između točkova i motora na svakoj osovini, imali smo priliku da izmenimo osnovne proporcije SUV-a.

Prvo, bez motora u prednjem delu, poklopac hauba nije morala da bude onoliko dugačka kao kod konvencionalnih automobila. Kao rezultat toga tj.dodatnog prostora, kabina se može više gurnuti prema prednjem delu automobila kako bi se stvorio svrsishodan izgled „kabine napred“ , gledano spolja, a istovremeno se stvara mnogo više prostora unutra - uključujući 70 mm prostora za noge za putnike zadnje klupe.

To zauzvrat omogućava veće prednje vetrobransko staklo, koje pored panoramskog staklenog krova pune dužine, stvara veći osećaj prostora za sve putnike.

„U ranom stadijumu smo se složili sa ovim dizajnom„ kabine napred “, koji je zaista ključan za prednji dio linije krova, ali i za utisak prostora unutra.”
Dr Wolfgang Ziebart, Direktor tehničkog dizajna kompanije Jaguar Land Rover

U međuvremenu, održavanje prednjeg i zadnjeg preklopa što je kraće moguće i produžavanje prostora između prednjih i zadnjih točkova - kako bi se postavio veći akumulator, bilo je od vitalnog značaja za duži vozni opseg automobila (do 500 km) - što daje automobilu mnogo solidniji stav na putu.

yt:tRN5g6T8cAM
I‑PACE KONCEPT VOZILO: OD TRKE DO DRUMA

Uprkos ovom prijatnom vizuelnom osećaju čvrstoće, I-PACE koncept je aerodinamički gledano, odličan za svoju klasu. Karakteristike koje pomažu u postizanju koeficijentata povlačenja od 0,29Cd uključuju talasnu siluetu tela koja se spušta pri većim brzinama kako bi se I-PACE glatko probio kroz vazduh; kvake na vratima koje ostaju u skladu sa svojim panelima i koriste se samo po potrebi; rashladni otvori koji se isključuju kada nisu potrebni. Postoji takođe veliki vazdušno kanal optimizovan od prednje rešetke do osnove prednjeg vetrobranskog stakla - slično Jaguar-ovom konceptnom automobilu C-X75 - koji poboljšava protok vazduha kada vazduh treba da pronađe put..

Ono što je možda manje poznato u vazduhoplovnoj efikasnosti jeste da je oblik zadnjeg dela automobila bar jednako važan kao i prednji. U tom cilju, tanak zadnji spojler smanjuje podizanje; oštri ugao stražnjeg stakla je aerodinamično koristan (iako se još uvek može pohvaliti sa 530 litara prtljažnog prostora ispod) i zadnji otvori - gde bi izduvne cevi bile u normalnom automobilu - kanal turbulentnog vazduha iz lukova zadnjeg točka u bolji oblik iza vozila.

Ovo je samo nekoliko načina na koje vrhunska estetika I-PACE koncepta doprinosi aerodinamičkoj efikasnosti automobila. Upravo ta efikasnost pomaže da se zadrži što više energije baterije kako bi se proširio vozni opseg automobila.

VIŠE PRIČA
I‑PACE KONCEPT VOZILO
Posted: 12-01-2018

Upečatljiv pogled na naš prvi električni automobil na baterije. Pogon na svim točkovima, 400KS, 5 sedišta sa voznim opsegom od preko 500 km (310 milja).
ISTRAŽITE KONCEPT VOZILO I-PACE
JAGUAR TRKE
Posted: 12-01-2018

Učešće na takmičenju FIA Formula E World pruža nam pravi uvid za usavršavanje budućih tehnologija električnih automobila.
ISTRAŽITE UČEŠĆE JAGUAR AUTOMOBILA NA TRKAMA
I‑PACE KONCEPT VOZILO: OD TRKE DO DRUMA
Posted: 12-01-2018

Istražujemo putovanje od trkačkog automobila I-TYPE Formule E do I-PACE koncepta. Otkrijte prvi Jaguar električni automobil.
ISTRAŽITE KONCEPT " OD TRKE DO DRUMA"