80 GODINA JAGUARA
<center>EVOLUCIJA DIZAJNA:<br/> 80 GODINA JAGUARA TREĆI DEO </center>

Jaguar dizajn je revolucionaran u novom milenijumu. Evoluirao je, nadograđujući se na uspehe ostvarene poslednjih godina, ali prelazeći iznad i izvan nekih konzervativnijih, retrospektivnijih dizajna. Počeo je poprimati potpuno nove izglede. Većim delom time je upravljao Ian Callum, Jaguarov direktor dizajna od 1997. Sledeće dve decenije su udahnule novi život porodici Jaguar, crpeći inspiraciju i vitalnost iz prošlosti i reimagujući je za današnjicu. 

“Ako pogledate bilo koji Jaguar iz istorije, ono što ima različito od svih ostalih automobila je da je on uvek uzbudljiviji u obliku. Kad na putu ugledate Jaguara, on vam uhvatipažnju i želite da se okrenete i pogledate. To Jaguar mora da uradi. Od toga počinjemo.”

IAN CALLUM

Direktor sektora za dizajn kompanije JLR2006: NOVI SMER U DIZAJNU

 
KSK 2006. godine bio je prvi novi Jaguar milenijuma, a prvi dizajniran pod okriljem Iana Calluma.

Od odjeka Jaguar E-tipa u rešetki i zadnjim svjetlima, do njegove inovativne aluminijumske monokoke konstrukcije, reference su na velike prošlosti Jaguara. Ali KSK je očigledno proizvod 21. veka. Bila je to elegancija, redefinisana spretnim dodirom.


 

2007: BREAKING THE MOULD

 
Jaguar KSF je dočarao profinjenost limuzine uzbuđenjem sportskog automobila. Dizajn mu je razbio kalup, s nagnutim stavom koji je nagoveštavao njegovu eksplozivnu snagu čak i u mirovanju. Mark II stvorio je sektor sportskih salona, a KSF je bio dostojan nastavak ove dizajnerske inovacije.

Ovo je prvi automobil dizajniran od nule pod Ianom Callumom. Zamenjujući S-tip, KSF je Jaguar evoluirao u proizvođača 21. veka.

Stari i novi zajedno su stvorili dizajn koji je okretao glave; sportski izgled sa niskog krova i malo visoka linija pojasa bez napora u kombinaciji s prepoznatljivom rešetkom originalnog KSJ-a.

Sada ažurirano u 2015. godini, njena evolucija se nastavlja. Duži, lepršaviji i elegantniji, ali ipak sa impresivnom snagom i urođenom sportskom postavom, KSF nastavlja da redefiniše dizajn, luksuz, tehnologiju i performanse za segment poslovnih automobila. 

2010: REDEFINING LUXURY

 
KSJ je konstanta u liniji Jaguara, ali ovde je napravio čisti proboj od svoje nedavne prošlosti. Ovo je bio dizajn koji je imao za cilj da se vrati uzbudljivoj perspektivi 1968. Postoje čvorići na KSJ6 sa preuveličanom rešetkom i izbočinom snage u poklopcu. Callum ovo vidi kao vizuelni uticaj iz prošlosti, ponovo otkriven na vrlo moderan način.

KSJ nosi isti upečatljiv smisao za dramu iz 1960-ih, u kombinaciji s neusporedivom luksuzom i vrhunskom tehnologijom. Sada, u svojoj desetoj iteraciji, 2016. modelna godina KSJ nastavlja da redefiniše luksuz. 

2012 & 2013: MOVING FORWARDS

 
F-TIPE je pravo ostvarenje Jaguar marke. Njegove uzbudljive performanse zajedno s dizajnerskim dodirima koji oba vode Jaguar napred i vraćaju se nasleđu, uz jasan uticaj tipa E.

Nova interpretacija podebljane Jaguar rešetke pokazuje ovu nameru, razlikujući se istovremeno odražavajući iste vrednosti proteklih decenija. Ličnost F-TIPE-a karakteriše držanje kabine prema zadnjem delu, ispupčenje snage na blistavom poklopcu školjke i mišićava zadnja ležišta. Jasno je da je F-TIPE duhovni naslednik E-tipa.

„[Jaguari] ne moraju izgledati identično, ali vrednosti moraju biti iste. Snažan, dramatičan i upravo tih 10% drugačiji od svih ostalih na putu ”- Ian Callum, Jaguar, direktor dizajna

F-TIPE je u početku lansiran kao kabriolet jedini model. Po stopi E-tipa, godinu kasnije je usledio kupe F-TIPE. I sada, 2016 F-TIPE postavlja nove standarde u dinamici i performansama vožnje. 

2014: A NEW ADDITION

 

KSE je redefinisao sportski salon i zauvek promenio lice Jaguara. Dizajn povezuje izvanrednu aerodinamiku uzbudljive, kompaktne proporcije - koja je izgrađena na temeljima vrhunske aluminijske intenzivne arhitekture.

Ovaj fokus na funkcionalni, ali prelepi dizajn čini KSE automobilom vozača. Malcolm Saiers-ova mantra forme o sledećoj funkciji je jasno prisutna sa KSE, zadivljujućim automobilom sa performansama koje odgovaraju.


 

2016: THE FIRST PERFORMANCE SUV

 
F ‑ PACE otvara novo poglavlje u Jaguar-ovoj istoriji dizajna kao prvi SUV-ov performansi. Nastavljajući tradiciju redefinisanja segmenata, stvaranje F-PACE koraka je promena koja pokazuje da je inovacija u Jaguar dizajnu živa i zdrava.

Dizajn F-PACE se temelji na F-TIPE, a njegove elegantne spoljašnje linije u kombinaciji sa prostranom unutrašnjošću. Ian Callum krenuo je da dizajnira Jaguar dimenzijama SUV-a, umesto da Jaguar duh stavi u unapred određeni kalup. To je omogućilo da se uticaj F-TIPE odrazi na F-PACE dizajnu. Grace, prostor i tempo - to je ono što nudi F-PACE.

KREIRAJTE SOPSTVENI MODEL
Koristite konfigurator kako biste dizajnirali svoj savršeni Jaguar
PREUZMITE BROŠURU
Pogledajte i preuzmite najnovije brošure Jaguar
 PRONAĐITE MALOPRODAJNI SALON
 Potražite najbliži maloprodajni salon Jaguarova vozila
ZAKAŽITE TEST VOŽNJU
Zakažite test vožnju na putu u dogovoru sa predstavnicima našeg lokalnog salona.