5 NAJVEĆIH JAGUAR MOTORNIH SPORTOVA
MOMENTS

Jaguar moto-sport je putovao od preokreta Alpine Ralli-a do podijuma Le Mans-a i ponovo je oživio 2016. godine na bini Formule E. Vreme je da se osvrnemo na pet najvećih trenutaka u istoriji Jaguar moto sporta.
 

XK120: 1950 - 1952

 

Nakon Drugog svetskog rata, KSK120 je na mapu stavio Jaguar. Opremljen dvostrukim nadzemnim bregastim osovinom i rednim šest motorom, pravio se za izvrsnog trkačkog trkača - i bio je najbrži automobil proizvodnje tog vremena.

NUB120 je bio možda najpoznatiji trkački KSK120. Vođen Ianom Appleiardom, sa suprugom Patricijom "Pat" Lions, kćerkom osnivača Jaguara, Sir Villiamom Lionsom, kao suvozačem, vozio se Alpima 1950. na Alpi Ralli-u: trka izdržljivosti koja je prešla više zemalja kroz izdajničke planinski prelazi. Nastavio je pobedu.

Ovo je trebalo da bude prva od tri uzastopne pobede KSK120, s tim što su Appleiard i njegova supruga ponovili isti podvig 1951. i 1952. godine, da bi ostvarili državni puč, što je jedno od tri puta ostvareno na Alpskom reliju 39 godina životan.


 

C‑TYPE: 1951 – 1953 LE MANS

 

Dok je KSK120 vladao planinama, staza je bila pod komandom KSK120C - poznatiji kao C-tip. C-tip je presadio mehaničare KSK120 u srce čistokrvnog trkačkog automobila Jaguar, koji sadrži laganu šasiju sa više cevi, koju je dizajnirao inženjer Bob Knight, zajedno sa 3,4-litarskim pravim šestoro koji proizvodi 200 KS.

C-tip je postigao prvu pobedu Jaguara Le Mansa pod Peterom Valker-om i Peterom Vhiteheadom 1951. godine. Između C-tipa i njegovog naslednika D, uslediće još četiri pobede u samo narednih sedam godina. 24 sata Le Mansa trebalo je biti visoko u Jaguaru.

 Le Mans 1953 bio je možda jedan od najuspešnijih trenutaka tipa C. Zahvaljujući svojim inovativnim diskovnim kočnicama, uspeli su da usporavaju brže nego bilo koji drugi automobil nakon Mulsanne Ravne od 3,5 milje, često sa brzinom od 150mph. Pobednički automobil, tipa C koji su upravljali Duncan Hamilton i major Toni Rolt, postigao je prosečnu brzinu od 105mph - prvi put kada je Le Mans kompletiran sa trostrukom brzinom. C-tipovi su završili na prvom, drugom, četvrtom i devetom mestu.

 

 

D‑TYPE: 1954 – 1957 LE MANS

 

Do 1954. stigao je tip D. Baš kao što je C-tip vodio prema svojim inovativnim diskovnim kočnicama, D-tip je bio prva ozbiljna upotreba monokok konstrukcije u moto-sportu. Lepa evolucija svog prethodnika, još više aerodinamična - zahvaljujući dizajneru Malcolmu Saieru. 

Tokom testiranja u Le Man-u, u proleće 1954., D-tip je uspeo da savlada pet minuta rekorda. Nade su bile velike kada je bila u pitanju utrka te godine - i završila je na drugom mestu, uprkos eksperimentalnim filterima za gorivo zbog kojih su se dva od tri tipa D povukla u penziju. 1955. godine konačno je pobijedila na pobjedi. 

Godine 1956., Jaguar-ovi D-tipovi nisu ostavili utisak na podijumu, ali je škotski tim Ecurie Ecosse - takođe trkač D-tipa - uspeo da nadmaši opoziciju i zahteva pobedu. Ekipa fabrike Jaguar povukla se iz takmičenja posle 1956. godine, ali pobednička vožnja D-tipa nastavljena je pod Ecurie Ecosse i američkim timom Briggs Cunningham. 1957., Škoti su postigli finiš jedan-dva, a D-tipovi su takođe završili treće, četvrto i šesto. Ako to nije bilo dovoljno, jedan od njih je takođe oborio rekord brzine kruga, dostigavši 178,8mph duž Mulsanne Ravne.

MARK I & II: 1958 – 1963

 

Iako nisu namenski izgrađeni trkači, Mark I i II su se istakli u krugu automobilskih tura - gde su se svakodnevni drumski automobili kretali glavom. Ove trke su dobile ime po Jaguar malim limuzinama pod privatnim timovima, postigavši uspeh na Britanskom prvenstvu u automobilu u Saloonu (BSCC) između 1958. i 1963. Za to vreme, Jaguari su ne samo pobedili u većini trka, već su redovno uzimali i drugu i treću mesto takođe. Jaguari su takođe uspeli preko Kanala, uspevši u cestovnoj trci Tour de France Automobile, gde su od 1959. do 1963. pobedili u klasi Touring Car.

 

 

XJR: 1982 – 1991

 

Evolucija KSJR započela je pod Bobom Tulliusom iz grupe 44 Racing, koji je prethodno postigao uspeh u Americi svojim E-tipom V12 Series 3 i KSJ-S automobilima prepunih trka.

Rođen 1982. godine, KSJR-5 je bio trkaći prototip srednje klase vožnje, vođen V12 motorom sa aluminijumskim medom i češljem sa medom, srednjim motorom i zaštitnim znakom zelene i bele boje. Zauzeo je treće mesto po svom trkačkom debiju i započeo razvoj prototipskog programa KSJR.
 

 

Godine 1986. prototipni program skočio je u Veliku Britaniju pod britanskim timom Tom Valkinshav Racing-a (TVR), koji je imao poreklo sa trkačkim KSJ-S na Evropskom prvenstvu u turističkim automobilima (ETCC). TVR i KSJR-8 pokazali su se gotovo nenadmašna kombinacija, pobedivši osam od deset trka i vozačka i ekipna prvenstva 1987. Sledeća evolucija, KSJR-9 - koja je do sada imala 7,0 litara i proizvodi 750 bhp - nastavila je da osvoji šest od jedanaest trka. Jaguar se vratio na vrh podijuma u ​​Le Man-u prvi put od 1957.

 

 

TVR je za sezonu 1989. godine usvojio turbopunjeni V6, motor koji će se naći u KSJ220 supercaru. Međutim, tek kada je KSJR-12 i njegov V12 motor Jaguar još jednom osigurao pobedu u Le Man-u, ostvarivši finiš jedan do dva 1990. godine.

BUDUĆNOST JAGUAR TRKA

 

I sada, priča o Jaguar trkama će se nastaviti. Nakon iskustva u krugu Formule 1 početkom 2000-ih - sa najboljim rezultatima Eddie Irvine koji je treće mesto zavrsio u Monaku 2001. i Italiji 2002 - Jaguar se ove godine vraća na trkačku fazu.


Formula E stavlja akcenat na inovativnu tehnologiju i idealna je platforma za testiranje električnih tehnologija i poštovanje stručnosti za budućnost Jaguar-ovih vozila. Prvi tim Jaguara Formule E ulaziće u šampionat za sezonu 2016-17.