PROCES ISPITIVANJA

Tokom svake faze dizajna, razvoja i proizvodnje svaka komponenta Jaguara prolazi kroz hiljade testova i provera sigurnosti, izdržljivosti i kvaliteta, čime osiguravamo da je gotov proizvod najpouzdaniji i najsigurniji automobil koji možete voziti.

Pre nego što se bilo koja komponenta Jaguara oblikuje, u kalupima izliva ili presuje, proći će stotine sati optimizacije, koristeći visoko napredne virtuelne inženjerske alate. Napredna računarska dinamika fluida (CFD) i računarski softver (CAE) mogu simulirati stotine scenarija, mnogo efikasnije i tačnije od pokušaja i grešaka u stvarnom svetu. Ovo nam pomaže da stvorimo daleko pouzdanija rešenja..Uzmimo za primer naše Ingenium motore nove generacije, koji su prošli kroz ekvivalent od dva miliona kilometara testiranja tokom svog petogodišnjeg razvoja - od čega je veliki deo praktično urađen virtuelno..“Smatramo da je validaciji dizajna kao piramida “, kaže Daniel Bucklei, Ingenium Program Manager. „Osnova je sve prikupljeno znanje u organizaciji iz prethodnih projekata i drugih izvora. Ovo otvara vrata za dalje mogućnosti dizajniranja koje razvijaju naši inženjeri. Radeći praktično pomoću CAE-a, onda možete da dizajnirate rešenja brže i efikasnije kako biste pronašli najbolja rešenja za testiranje u stvarnom svetu na vrhuncu piramide. Sa Ingenium-om smo koristili ovaj novi pristup koristeći znatno više CAE, testiranja na nivou opreme i komponenti i to nam je omogućilo da brže napredujemo ka optimizovanom i pouzdanom finalnom proizvodnom dizajnu mnogo brže od prethodnih projekata."CAE može da simulira svaki scenario kroz koji će šasije i ogibljenje vozila verovatno proći tokom njihovog života - uključujući virtuelne testove sudara i ekstremne svakodnevne scenarije, poput udara u objekat, udara u obrub i kočenja u rupama. Aerodinamički profil vozila može se izviti u virtuelnom CFD-ovom vetrostrukom tunelu da bi se smanjilo povlačenje za bolju potrošnju goriva i niže emisije, kao i poboljšano hlađenje motora i kočnica i efikasnije prozračivanje i kontrola klime u vozilu..Virtuelna analiza omogućava sveobuhvatno testiranje i optimizaciju vozila u procesu dizajniranja i razvoja, bez odlaganja i troškova ponovne proizvodnje delova iz stvarnog sveta. Takođe pomaže u smanjenju uticaja proizvodnje automobila na životnu sredinu, obično štedi 1,2 miliona kilometara test-vožnje i 290 tona CO 2 tokom proizvodnje Jaguara.

"PRE NEGO ŠTO SE SVAKA КОМПОНЕНТЕ ЈАГУАРА OBLIKUJE; KALUPI ILI PRESUJE, PROĆIĆE KROZ STOTINE SATI ОПТИМИЗАЦИЈЕ, PRILIKOM KOJIH ĆEMO KORISTITI VISOKO NAPREDNE ALATE ZA VIRTUELNI INŽENJERING ."


DANIEL BUCKLEY

Ingenium Program ManadžerNovi dizajni menjača prolaze kroz kontinuirani test voznje u trajanju od 12 nedelja, simulirajući 10-godišnji ciklus od 240.000 kilometara koji uključuje vožnju po gradu, vožnju autoputem velike brzine i terensku vožnju. To se ponavlja šest puta za različite varijante motora i menjača, što znači da se svaki novi menjač testira u trajanju od 72 nedelje i 1,45 miliona kilometara - što je ekvivalent vožnje do meseca i nazad. Postoje i testovi ciklusa pomaka koji kvačilo provode kroz napornu seriju brzih smena, i testovi u stabilnom stanju gde se prijenosnik vrti na visokim obrtnim momentima tokom dužih perioda.Naši motori imaju sopstveni sveobuhvatni paket statičkih testova i dinamometra, a nova generacija Ingenium motora prošla je 72.000 sati ispitivanja izdržljivosti - što je ekvivalentno osam godina testova u stvarnom svetu - pre nego što su krenuli na put od dva miliona kilometara finalnog validacionog testiranja.Kombinovani test zaštite životne sredine u saobraćaju (The Combined Road Environmental Test) - poznat kao test „škripanja i zveckanja“ - koristi se za optimizaciju vozila od buke, vibracija i oštrine, a visokokvalitetna oprema beleži zvukove iz unutrašnjosti dok se automobil kreće, pomera i udara na četiri snažna klipa. Testovi se ponavljaju samo sa vozačem, zatim sa potpunim opterećenjem putnika i prtljaga kako bi se osigurale optimalne performanse u svim uslovima.Pojedinačne komponente mogu se testirati u Environmental Robotic Durabiliti Cell, koja koristi četiri robota, pomoću kojih se može testirati sve od aktiviranja i oslobađanja sigurnosnog pojasa, otvaranja i zatvaranja vrata i okretanja ključeva. Kvalitet zvuka, vibracija i oštrina vozila takođe su usavršeni u naprednim anehoičnim zvučnim komorama.Klima komore repliciraju najteže vremenske uslove na svetu, zamrzavajući automobile do -40 ° C u vetru jačine uragana ili ponavljajući temperaturu od + 50 ° C i solarna opterećenja do 1.200 V / m2 koje biste očekivali u pustinji Sahara - i sve to bez vozila koja ikada moraju da napuste Veliku Britaniju. Nepropusnost za vodu dokazuje se monsunskim namočenjima, ispitivanjima duvanja koji traju do 16 sati i testovima smrzavanja.Fizičko laboratorijsko testiranje se proteže i na karakteristike unutrašnjosti kao što je rotacioni JaguarDrive Selector, koji je bio izložen svakoj zloupotrebi koja se zamislila tokom njegovog razvoja. .

"NAŠI MOTORI PROLAZE KROZ SVEOBUHVATNI SVET STATIČKIH ISPITIVANJA I DINAMOMETRA, SA NOVOM GENERACIJOM INGENIJUMSKIH MOTORA, KOJI SUPROŠLI KROZ KROZ 72.000 SATI TESTIRANJA IZVRŠNOSTI."

yt:xs3Lsfp5U-Y
Specifikacije motora na modelu Jaguar F‑PACE

Kada se završi dizajn Jaguara i on stigne do proizvodne linije, provere kvaliteta ostaju podjednako opsesivne.U Centru za proizvodnju motora (EMC) svi elementi naših Ingenium motora testirani su više puta tokom proizvodnje i izrade - proces nazvan „bez greške prema napred“. „Pred sebe smo postavili izazov da EMC postane najbolja fabrika motora na svetu u smislu kvaliteta“, kaže Daniel Bucklei, direktor programa Ingenium. „Na primer, ako nađemo problem, motor ne ulazi u zasebni off-line postupak ponovne obrade. Umesto toga, skida se sa proizvodne trake, skida se do traženog nivoa i ponovo vraća u liniju na ranijoj stanici. Ovo osigurava da motor nikada ne zaobilazi opsežne sisteme kvaliteta i kontrole proizvodne linije radi održavanja najvišeg nivoa kvaliteta."Na glavnim komponentama utisnut je jedinstven QR barkod kako bi se utvrdio njihov datum i lokacija izrade, a mere se laserom kako bi se utvrdila tačnost do tri mikrona ili 0,003 mm - što je otprilike 6 procenata debljine ljudske dlake. Slučajni uzorci se takođe testiraju ručno, u kontrolisanom laboratorijskom okruženju od 20 ° C za potpunu preciznost pažljivo kalibriranog alata.Pre nego što bilo koji motor napusti EMC, oni se testiraju na posebno dizajniranim uređajima. Prvo, „hladni test“, u kome se komponente rotiraju tokom 72 sekunde bez paljenja motora. Zatim se motor oživljava sa „vrućim testom“, gde se uključuje i prolazi kroz ciklus od 240 sekundi, pri brzinama do 3.000 o / min.Konačno, motori se nasumično skidaju sa linije i prolaze test potpunog dinamometra, u kojem se izbacuju iz 240 km / h 300 sati ili 72.400 kilometara.Na našim linijama za proizvodnju vozila u Solihullu i Castle Bromvich-u, sveže presovani aluminijumski paneli se pregledaju pod svetlosnim kutijama na bilo kakve nečistoće i greške. Dok se šasija sastavlja, vrhunski laseri i kamere izvršavaju proveru kvaliteta na 168 tačaka, dok se praznine na ploči proveravaju pomoću ručnih merila. „Neki proizvođači automobila imaju za cilj toleranciju +/- 3 mm, ali naš cilj je +/- 0,5 mm“, kaže Arthur Richards, nadzornik proizvodnje u Castle Bromvich. „To je ono što Jaguaru daje izgled i osećaj kvalitetne izrade.”Na kraju postupka montaže šasija se tretira bistrim lakom i pregledava pod UV svetlošću. Svaka manja oštećenja su obeležena i adresirana ručno.Farbanje šasije je proces od 24 sata. Prvo, prolazi kroz seriju od 13 rezervoara za čišćenje, kondicioniranje i ispiranje, kao i napredni proces elektro premaza kako bi se obezbedilo pouzdano prijanjanje aluminijuma i boje. Šasija se čisti četkama emu pera. "Emu perje se lako može nabiti statičkim elektricitetom, što ih čini odličnim za skupljanje prašine", kaže Nigel Villiams, menadžer za farbanje i lakiranje. „A budući da perje ima veliku površinu, pružaju veliku pokrivenost. Ne bismo ih koristili da nisu tako dobro funkcionisali, jer - da budem iskren - veoma su skupi.”

JLR Proizvodni centar az motore, Wolverhampton

Šasija se zatim prska sa tri sloja boje - temeljnim premazom, osnovnim premazom i završnim prozirnim premazom koji poboljšava izdržljivost na UV zrake i korozivnim drvenim sokom i ptičjim izmetom pre nego što se peče na 170 ° C tokom jednog sata.Na trim i završnoj liniji - dok šasija prolazi kroz 92 stanice, a u automobil se dodaje oko 1.000 delova - velika pažnja se vodi kako bi se eliminisao rizik od oštećenja obojene šasije. Poklopi štite spoljašnje panele, dok specijalisti za uređenje nose specijalnu odeću i čizme sa ušima i dugmićima koje ne mogu ogrebati ofarbano.Na kraju proizvodne linije, svaki automobil prolazi kroz poslednji skup provera - uključujući i natapanje sa 6.000 litara vode u samo četiri minuta kako bi se osiguralo nepropusno zaptivanje, pre nego što automobil krene na kotrljajuću traku gde će se testirati maksimalna brzina kretanja u svakoj brzini, i 20-minutni elektronski test dijagnostike.Iako se Jaguar isporučuje svom kupcu, provera se nastavlja. Svi drumski prevoznici, vozovi i brodovi koji se koriste u tom procesu su provereni pomoću virtuelne CAD analize kako bi se simuliralo opterećenje, dok automobili prolaze kroz 90 provera koji se mogu ponoviti do 30 puta tokom transporta.“Jaguar je oduvek bio olićenje vrhunskog dizajna i inženjerske izvrsnosti “, kaže Arthur Richards. „Naš posao je da postignemo stroge specifikacije dizajna za krajnji proizvod i ozbiljno govorimo o našoj disciplini. Pravimo luksuzne automobile - želimo da nadmašimo očekivanja naših kupaca u pogledu kvaliteta i pouzdanosti.”

"JAGUAR JE ODUVEK BIO OLIČENJE VRHUNSKOG DIZAJNA I INŽENJERINGA."


ARTHUR RICHARDS

Supervizor proizvodnje u pogonu Castle Bromwich

VIŠE PRIČA
BEZBEDNOST

Objavljeno: 18-08-2016

Pouzdanost se ne odnosi samo na to da vas i vaše putnike do odredišta odvedemo lako i bez odlaganja. Pouzdanost takođe podrazumeva i bezbednost, a upravo bezbednost predstavlja okosnicu na kojoj počiva Jaguar filozofija.
SAZNAJTE VIŠE
LAKA ALUMINIJUMSKA ARHITEKTURA

Objavljeno: 18-08-2016

Kada je u pitanju dizajn i konstrukcija automobila, pouzdana i lagana aluminijumska arhitektura deo je Jaguar-ove filozofije već više od 70 godina..
VIŠE PRIČE
GLOBALNI OBJEKTI

Objavljeno: 18-08-2016

Ulaganje da svaki Jaguar bude pouzdan i najsigurniji automobil koji možete voziti.
SAZNAJTE VIŠE