NOVI DIZEL, BENZINALC ILI PAK ELEKTRIČNO VOZILO?

Benzinski i dizel motori koji su u aktuelnoj ponudi predstavljaju tezhnološki i ambijentalno najčistije i najefikasnije motore koje je naša kompanija razvila do sada. Naš novi elektro pogon to jest ponon na električnu energiju predstavlja budućnost vožnje. Koji izbor je pravi za vas?

IZBOR JE NA VAMA
NOVI DIZEL MOTORI
Čistiji nego ikada, današnji Jaguarovi dizel motori nude unapređenu efikasnost u potrošnji goriva uz karakteristike obrtnog momenta koje su pogodne za vandrumsku tj. terensku vožnju i vuču. Ovaj motor predstavlja kombinaciju performansi koje nude zaista dugoročan užitak.
BENZINSKI MOTORI
Pored toga što nudi dinamičnu i agilnu vožnju, nova klasa naših benzinskih motora garantuje i dobro poznatu Jaguarovu responsivnost na drumu, dok istovremeno troši neverovatno malo goriva i emituje nizak nivo zagađujućih gasova, prevashodno CO2.
ELEKTRIČNI MOTOR
Naši sofisticirani, potpuno električni pogoni pružaju visoke performanse sa nultim emisijama iz izduvnih cevi. Aktivirju se uz pomoć para elektromotora sa baterijom koja se puni regenerativnim kočenjem kao i na priključnim stanicama za punjenje (tzv. plug-in stanicama)-, elektro motor je istinska budućnost Jaguara.
KLJUČNE PREDNOSTI NOVIH DIZEL; BENZINSKIH I ELEKTRO MOTORA
NISKA CO<sub>2</sub> EMISIJA
Jaguarovi novi dizel motori proizvode oko 20% nižu CO2 emisiju u odnosu na benzinske motore.Istini za volju, počev od 2002-ge,odabirom dizel motora, kupci naših vozila uštedeli su da skoro 3 miliona tona CO2 ne ode u atmosferu.
USAGLAŠENOST SA EU6D REGULATIVOM O EMISIJI ŠTETNIH GASOVA I WLTP TESTOM EMISIJE U REDALNIM USLOVIMA VOŽNJE (RDE)
Jaguarovi novi dizel motori su usaglašenini sa svim zahtevima koje ptopisuje Eu6d-TEMP i RDE legiuslativa - emisije štetnih gasova i polutanata smanjene su u značajnoj meri pri svim uslovima vožnje. Ovo znači da su naša vozila oslobođena, tj. da se na njih ne odnosi odredba o obaveznom plaćanju takse za vožnju u zoni Londona poznatijoj kao "zona ultra niskih štetnih emisija" (Ultra Low Emisions Zone – ULEZ).
SMANJENE EMISIJE AZOT OKSIDA (NO<sub>x</sub>)
Od septembra 2015-te, svi Jaguarovi dizel motori koriste tehnologiju napredne selektivne kataliktične redukcije (SCR) i takozvani AdBlue® (Adblue je aditiv koji snižava sadržaj NOx i predviđen je za smanjenje emisija azot-oksida iz vozila opremljenih SCR sistemima) koji pomaže da se dramatično smanji emisija NOx.
UNAPREĐENJA EFIKASNOST U POTROŠNJI GORIVA
Dizel motori isporučuju aproksimativno 20% bolju efikasnost u potrošnji goriva u odnosu na benzince. Tako da, ako ste vi jedan od onik vozača koji često pređu 12.000 milja godišnje, ovaj motor biće pravi izbor za vas.
USAGLAŠENOST SA EU6D REGULATIVOM O EMISIJI ŠTETNIH GASOVA I WLTP TESTOM EMISIJE U REDALNIM USLOVIMA VOŽNJE (RDE)
Jaguarovi novi benzinski motori su usaglašenini sa svim zahtevima koje ptopisuje Eu6d-Temp i RDE legiuslativa - emisije štetnih gasova i polutanata smanjene su u značajnoj meri pri svim uslovima vožnje. Ovo znači da su naša vozila oslobođena, tj. da se na njih ne odnosi odredba o obaveznom plaćanju takse za vožnju u zoni Londona poznatijoj kao "zona ultra niskih štetnih emisija"
DINAMIČNO ISKUSTVO U VOŽNJI
Uz nesmetanu i brzu isporuku snage, Jaguar benzinski motori nude najuzbudljivija vozačka iskustva. Ovi motori predstavljaju zanimljivu kombinacija moćnih performansi a i uzbudljivih zvukova pri svim brzinama.
NIZAK NIVO EMISIJE REZIDUALNIH ČESTICA
Naši najnoviji benzinski motori opremljeni su visoko efikasnim filterima za hvatanje i skladištenje ultrafinih čestica jer izduvni gasovi prolaze kroz njih. To pomaže da se smanji količina emisije štetnih gasova koji se ispuštaju u atmosferu.
JEFTINIJI TROŠKOVI KASNIJEG ODRŽAVANJA
Iako dizel motori tipično nude veću uštedu u potrošnji goriva, jeftiniji troškovi kasnijeg održavanja kod benzinaca možda mogu da budu razlog da se vozači koji prelaze manju kilometražu i idu na kraća putovanja, opredele za ovu vrstu motora.
NULTA EMISIJA IZDUVNIH GASOVA
Budući da tokom korišćenja ima nultu CO2 emisiju, a da mu je vozni opseg 292 milje po punjenju, Jaguar I‑PACE ne samo da košta manje u smislu punjenja gorivom, već nema nikakvih emisija štetnih gasova. Kako se svake godine u mrežu dodaje sve više obnovljivih izvora energije, Jaguar I‑PACE postaje sve čistiji.
POGODNOSTI I PRISTUPAČNOST
U mnogim gradovima, električnim vozilima je sada dozvoljeno da koriste saobraćajne trake i pakring mesta na kojima je inače zabranjen pristup drugim vozilima. Takođe, električna vozila su oslobođena plaćanja svih ekoloških taksi koje su zasnovane na šteti koju izduvni gasovi uzrokuju životnoj sredini.
PODSTICAJI VLADE
Električna vozila ispunjavaju uslove za beneficije koje pružaju vlada, lokalne vlasti i kompanije koje podržavaju prelazak na najčistije svjetske pogone. To uključuje znatno niže stope oporezivanja od ekvivalentnih benzinskih ili dizel vozila.
EKONOMIČNI TROŠKOVI ODRŽAVANJA
Relativno niska cena električne energije znači da su čisto električni automobili (tj. aumobilo isključivo an električni pogon) jeftiniji za punjenje goriva tj.korišćenje. I sa manje delova pogonskog sklopa, oni su i jeftiniji za održavanje.
NAŠI NAJEFIKASNIJI MOTORI IKADA
Ingenium je porodica motora kompanije Jaguar Land Rover, koji su dizajnirani da pruže besprekorne performanse, prefinjenost i efikasnost. Uz naprednu tehnologiju i celokupnu konstrukciju od aluminijuma, Ingenium predstavlja ravnotežu između impresivne snage i ekonomičnosti u potrošnji goriva.
BENZINAC I DIZEL U FOKUSU PAŽNJE
Zašto se dizel motori suočavaju sa kritikama? Kako će promene u legislativi uticati na vozilo koje svakodnevno vozite? Pročitajte najnovije priče o dva najpopularnija motora na svetu.
ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
Šta je pogon motora?

Pogonski mehanizam vozila je svaka komponenta koja pretvara izvor energije (gorivo / baterija) u kretanje preko motora / elektromotora, menjača, pogonskih vratila, diferencijala i osovina. Najčešći pogonski sistemi vozila su benzin, dizel, električno vozilo na baterijski pogon (BHEV) i plug-in hibridno električno vozilo (PHEV).

Koliko vremena je potrebno da se napuni električno vozilo?

Jaguar I‑PACE je opremljen jednofaznim AC punjačem snage 7kW , koji može potpuno napuniti vozilo preko noći dok spavate i isporučiti do 22 milje voznog opsega po satu. Najbrži i najpogodniji način punjenja kod kuće je korišćenjem wallbax punjača, koji može da vrati energiju koja se koristila od prosečnog dnevnog putovanja za manje od 2 sata. Kada koristite kućnu utičnicu, stopa punjenja je sporija u odnosu na wallbox (do 7 milja voznog opsega po satu), ali je dovoljna da pokriju prosečnu dnevnu vožnju od 38 milja ako se vozilo puni preko noći. Kada ste daleko od kuće, najbolji način da brzo dopunite bateriju za duga putovanja je javni DC punjač - tipični punjač od 50kW može isporučiti do 168 milja opsega na sat. Neke mreže već nude brže punjače od 100-150kW, a većina mreža planira unapređenja u bliskoj budućnosti. "

Koji je vozni opseg električnog vozila, tj. koliko kilometara mogu preći jednim punjenjem?

Zahvaljujući visokotehnološkoj litijum-jonskoj bateriji, koja ima kapacitet od 90kWh, Jaguar I‑PACE ima domet do 292 milja * prema WLTP test proceduri ( Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure - svetski usklađen postupak ispitivanja za laka vozila). WLTP je proces koji meri potrošnju goriva i energije, vozni opseg i emisije štetnih gasova u putničkim vozilima u Evropi. Ova procedura testiranja vozila dizajnirana kako bi obezbedila brojke koje su bliže ponašanju vozila u realnim okolnostima.

Koje su prednosti dizel motora u odnosu na benzinca?

Veća gustina energije goriva i način na koji se energija oslobađa tokom sagorevanja, znači da dizel može da pruži veću efikasnost. Ako vozite 12.000 milja godišnje ili više, dizel je verovatno najisplativiji izbor. Generalno gledano, dizel motor nudi više obrtnog momenta od benzinskog motora, što znači da je njegova snaga pogodnija za osvajanje vandrumskih terena i vuču.

Na koji način Jaguar Land Rover smanjuje emisiju štetnih gasova vozila?

Kompanija Jaguar land Rover uložila je preko 1 milijardu funti u najsavremeniji centar za proizvodnju i razvoj motora. Zaposleni u ovom centru razvijaju najefikasnije i najčistiji benzinske i dizel motore koji su aktuelno dostupni na tržištu.

Da li su dizel motori čisti?

Od septembra 2018. svi naši EU i EEA dizel motori ispunjavaju stroge propise RDE i EU6D regulative, što znači da su naši novi dizelski motori tako čisti da mogu slobodno proći kroz Ultra-niske emisione e zone za vožnju po kojima zakon predviđa finansijske kazne za vozila koji emituju visoke nivoe polutanata. Proizvodnjom najčišćih motora značajno smanjujemo štetan uticaj izduvnih gasova na životnu sredinu.

Šta je filter za particiju čestica dizela (DPF, Diesel Particulate Filter) i zašto je on važan?

Kako bi se zadovoljili stroge propise o emisii štetnih gasova, koji su uvedeni počev od 2009-te godine, sva nova dizel vozila opremljena su ispusnim filtrom. Ovi filteri su takođe poznati kao filteri čestica za dizel gorivo (DPF). DPF-ovi efikasno hvataju i skladište čestice iz izduvnih gasova, čime se smanjuju emisije iz isduvnih cevi.

IZABERITE PRAVI JAGUAR ZA VAS

Spremni ste da kreirate Jaguar prema vašem životnom stilu, stilu vožnje i finansijskim uslovima? Jednostavno izaberite vozilo iz našeg asortimana da biste započeli novo putovanje sa Jaguar-om.

ISTRAŽITE NAŠA VOZILA
ISTRAŽITE NAŠA VOZILA
ISTRAŽITE KOJE SVE PREDNOSTI PRUŽA VOŽNJA I‑PACE-a

Go Jaguar I‑PACE može automatski da prati vaša putovanja i prikazuje vam činjenice i brojke kao da vozite potpuno novi električni Jaguar I‑PACE. Pogledajte mape vaših putovanja, projektovani doseg baterije, lokaciju najbližih stanica za punjenje i kao i procenu uštede koju možete napraviti.

PREUZMITE ZA iOS
PREUZMITE ZA ANDROID
KREIRAJTE SOPSTVENI MODEL
Upotrebite naš konfigurator da dizajnirate vaš savršeni Jaguar
PREUZMITE BROŠURU
Saznajte više o Jaguar vozilima
PRONAĐITE MALOPRODAJNI SALON
Pronađite najbloiži Jaguar maloprodajni salon
AKSESOARI
Personalizujte svoje Jaguar vozilo uz pomoć širokog izbora aksesoara koju su u aktuelnoj ponudi.

*Podaci o voznom opsegu električnog motora zasnivaju se na proizvodnom vozilu testiranom na standardizovanoj ruti. Vozni opseg može varirati u zavisnosti od stanja vozila i baterije, realnih uslova puta, ambijentalnih uslova i stila vožnje. Ovde prikazane brojke predstavljaju rezultat zvaničnih testova koje je proizvođač sproveo u skladu sa EU regulativom. Podaci su dati samo u svrhe poređenja. Brojke u realnim uslovima mogu se razlikovati od onoga što je ovde navedeno. Potrošnja goriva i CO2 emisije mogu zavisiti i od točkova koji su montirani na vozilo kao i da li je na vozilu ugrađena još neka dodatna oprema. WLTP (svetski harmonizovan postupak testiranja lakih vozila) je novi zvanični EU test koji se koristi za izračunavanje potrošnje goriva i CO2 emisije za putnička vozila, pri standardnim uslovima vožnje. Ovaj test, koji meri potrošnju goriva i energije, vozni opseg i emisije štetnih gasova, dizajniran je kako bi obezbedio bliži uvid u ponašanje vozila u realnim uslovima. WLTP testira vozila uz pomoć opcione opreme i primenjuje zahtevniju procedure testiranja i drugačiji profil vožnje.