PUTUJTE DALJE

Otkrijte kako sofisticirani toplotni sistemi upravljanja u I-PACE konceptu pomažu da se postigne još veći vozni opseg, tj preće veća kilometraža bez zaustavljanja za dodatno punjenje baterije.

Kontrola temperature je bitna za svaki automobil, ali je posebno važna za električna vozila poput I-PACE koncepta i I-TYPE trkačkog automobila Formule E.U trkama, efikasno termičko upravljanje znači da se vozači mogu brže i duže takmičiti na stazi. Za putne automobile poput I-PACE koncepta, vozači mogu ostvariti više od 50 km (ili 30 milja) između opsega punjenjas.

U okviru I-PACE koncepta treba kontrolisati tri temperature: temperaturu baterije, motora i kabine vozača. Auto sofisticirani sistem toplotnog upravljanja sve to pojedinačno greje i hladi, te troši energiju iz jednog u drugi. Dakle, ako se toplota stvara u elektromotoru, koristi se za zagrevanje unutrašnjosti ili baterije, ili oboje. Prenošenje toplotne energije na ovaj način znači da se baterija troši manje za grejanje, što rezultira time da je više snage baterije dostupno za veći vozni opseg.

yt:s45lTQQc1-o
Jaguar I‑PACE Concept | Upravljanje toplotnom energijom

“To je veoma sofisticiran sistem u kojem možemo da pomešamo toplotu stvorenu među ova tri različita izvora.”
Dr Wolfgang Ziebart,Direktor tehničkog dizajna kompanije Jaguar Land Rover

Pored prikupljanja energije proizvedene u samom automobilu, I-PACE koncept poseduje i toplotnu pumpu koja crpi vazduh izvan automobila i koristi ga za grejanje unutrašnjosti. Energija iz spoljnog vazduha se pumpa na višu temperaturu koristeći vrlo malo energije, čak i kada je spoljna temperatura relativno niska. Ovaj zagrejani vazduh se zatim dovodi u kabinu vozača, umesto da koristi klasični električni grejač, što znači da je za zagrevanje unutrašnjosti potrebno manje energije baterije.

Uticaj toplotne pumpe je znatan. Kada je spoljna temperatura između 10 ° C i 15 ° C, korišćenje toplotne pumpe umesto napajanja isključivo iz baterije može produžiti vozni opseg I-PACE koncepta do 50 km (30 milja).

VIŠE PRIČA
I‑PACE KONCEPT VOZILO
Posted: 12-01-2018

Upečatljiv pogled na naš prvi električni automobil na baterije. Pogon na svim točkovima, 400KS, 5 sedišta sa voznim opsegom od preko 500 km (310 milja).
ISTRAŽITE KONCEPT VOZILO I-PACE
JAGUAR TRKE
Posted: 12-01-2018

Učešće na takmičenju FIA Formula E World pruža nam pravi uvid za usavršavanje budućih tehnologija električnih automobila.
ISTRAŽITE UČEŠĆE JAGUAR AUTOMOBILA NA TRKAMA
I‑PACE KONCEPT VOZILO: OD TRKE DO DRUMA
Posted: 12-01-2018

Istražujemo putovanje od trkačkog automobila I-TYPE Formule E do I-PACE koncepta. Otkrijte prvi Jaguar električni automobil.
ISTRAŽITE KONCEPT " OD TRKE DO DRUMA"