RAZVOJ MODELA XF

Dizajn modela Jaguar XF je evoluirao, ali njegova tehnologija i širina performansi su revolucionarni. Dizajneri Ian Callum i Adam Hatton objašnjavaju kako je nastao Jaguar-ov srčani salonac.

Dok se sa zadnje strane dolazite do vašeg Jaguara XF-a, podižući ruku i posežući za ručicom vozačevih vrata, u radijusu ćete možda prepoznati na vrhu poklopca duh prvog sportskog salonca, Jaguar-ovog Mk II iz 1960-ih. Za one koji poznaju tu ikonu, videti ovu poznatu krivinu u modernom automobilu kao što je XF nije nepoznanica. Ovo je izuzetno moderan dizajn, automobil čija fizička forma, poput performansi i tehnologije koje objedinjuje, gleda u budućnost.Ali veština Jaguar-ovog direktora dizajna Iana Calluma i njegovog tima je takva da mogu da uklope ove suptilne reference bez da ugrožavaju modernu strukturu modela XF. Zabavljali su se. I napravili su automobil koji, kao i svaki dobar dizajn, sada izgleda odlično, ali nastaviće da otkriva više detalja poput ovog, što duže živite sa njim.

Originalni Jaguar XF već je postao jedan od tih ikoničnih Jaguara. „Stoga smo sasvim svesno odlučili da to razvijemo“, započinje Callum. „Prvi XF je transformisao brend i dobio ovaj moderni jezik dizajna“, kaže Adam Hatton, kojem je Callum zadao zadatak da nadgleda eksterijer XF-a. Radio je i na prvom. „Mislim da je znak dobrog dizajna automobila da kada ga zamenjujete, još uvek izgleda dobro na putu i dobro se prodaje. Dakle, nije vreme za revoluciju XF-a. Umesto toga, želeli smo da nadogradimo sve što je u vezi sa tim. "

Naravno, od kada se prvi XF pojavio 2007-me godine, mnogo toga se promenilo. Kompaktnija, sportska XE limuzina lansirana je, omogućavajući većem XF-u da malo sazri. A Jaguar-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju donelo je laganu aluminijumsku intenzivnu arhitekturu, napredne četvorocilindrične Ingenium motore koje je Jaguar proizveo u svojoj fabrici motora i niz tehnologija usmerenih na vozača, iz vodećeg info-zabavnog sistema InControl Touch Pro, vodećeg u klasi, koji omogućava mnogo veći nivo povezivanja, sa funkcijom All Surface Progress Control, koja omogućava vozačima da se bezbedno kreću malom brzinom u klizavim uslovima (XF je bio prvi u svom segmentu koji je ovo ponudio).

Možete videti tehnički napredak koji XF čini u svojim oblicima i proporcijama. Inteligentna aluminijumska intenzivna arhitektura koja podupire upravo to: arhitektura, a ne fiksna „platforma“ preko koje se telo mora razvući. Tako je dizajnerski tim mogao slobodno krenuti od tačnih prvih principa, postavljajući točkove baš tamo gde su želeli, za savršene proporcije i stav.

Iako je ovaj automobil zapravo nešto kraći od izlaznog XF-a za poboljšanu manevriranje grada, izgleda kao veći, ozbiljniji automobil jer je međuosovinsko rastojanje produženo, a točkovi gurnuti u uglove. Kraći nos uravnotežuje formalniju, uspravniju rešetku za održavanje dinamike automobila, dok izduženi deo između linije prednje osovine i upravljača daje automobilu još vrhunski osećaj, naglašavajući proporcije koje očekujete od luksuznog limuzina sa velikim motor i pogon na zadnje točkove (iako svoj KSF možete imati sa četvorocilindričnim motorom i pogonom na sve točkove takođe).

‘XF smo malo premestili jer u portfelju imamo XE “, kaže Hatton. „Odlazeći XF je morao učiniti sve. Bio je to ulazni automobil, poslovni automobil, kupe sa četvoro vrata. Pošto je XE zaista dozvolio da se XF razvije u ono što ovde vidite.’

XF uparuje savršen stav i proporciju sa pametnim, suptilnim detaljima.

Naravno, veća dužina između osovina stvara više prostora u kabini, a XF će imati najveći prostor za noge u svojoj klasi. Dakle, dizajnerski tim je odlučio da komunicira sa „šestim svetlom“, dodatnim prozorom postavljenim u C stub iza zadnjih vrata. Ova, i nešto izraženija, formalna „paluba“ iznad prtljažnika su verovatno najupečatljivije promene XF-a.

Ali tek kada razgovarate sa dizajnerima, nijanse njihovog rada postaju očigledne: način na koji oni snimaju, kontrolišu i usmeravaju svetlost kako bi oživeli oblik i naterali nas da se zaljubimo u dizajn, a da u potpunosti ne znamo zašto. Potražite nežno „lepršavo“ koje se vraća prednjim svetlima u haubi XFa - zaštitni znak Jaguarovih prošlih salonaca - ali i način snimanja svetlosnih glava svetla na poklopac, kako bi vam zagledali pogled. Ili najbolje od svega, „koplja svetlosti“: linija koja teče unazad oko luka prednjeg točka i duž tela, naglašavajući ravniji struk ovog formalnijeg salonca.

‘Mark II imao je ovu divnu liniju koja dolazi preko prednjeg točka, i ide sve do zadnjeg dela “, kaže Hatton. 'Mi to upravo tumačimo na vrlo moderan način. Ian ju je krstio kopljem svetlosti. Možete videti kako je ta kriva apsolutno savršena. Stvarno se sužava prema zadnjem delu. To daje vrlo elegantnu britansku brigu o automobilu. To takođe dodatno spušta automobil. XF je lagan, a naš posao je da to pokažemo u dizajnu eksterijera.’

Callum i njegov tim su uparili savršen stav i proporciju sa pametnim, suptilnim detaljima. XF ponovo pokazuje insistiranje Calluma na dizajnu sa gromoglasnim pogledom odozgo, što zauzvrat uzrokuje da se vaša percepcija forme automobila pomera dok se krećete po njemu na ulici. Ali dizajn ne postoji u vakuumu. Baš kao što je XF-ovom dizajnu pomogla i njegova intenzivna arhitektura aluminijuma, tako je i tim dizajnera pomogao Jaguar-ovim inženjerima i aerodinamičarima da zajedno sa XE-om naprave - najsvežiji aerodinamični Jaguar ikad sa koeficijentom povlačenja od samo 0,26.

Kombinujte taj klizavi oblik sa visoko efikasnim Ingenium četvorocilindričnim dizelskim motorom, uštedom težine od oko 190 kilograma i daljnjim napretcima za uštedu goriva kao što je električni servo upravljač, a moći ćete da specifikujete XF koji će emitovati najmanje 104 g CO2 na svaki pređeni kilometar*.

‘To je velika priča sa KSF-om ", kaže Callum. „Sa aero momcima smo radili od prve skice. Ako to uradite holistički, i samo pokušate da ceo automobil postanete što aerodinamičniji, na kraju ćete dobiti nešto amorfno. Umesto toga, radimo detalje, upravljajući protokom vazduha kroz automobil i oko automobila, kao što bi to uradio inženjer trkačkih automobila. Na taj način postižete mnogo bolji rezultat i za dizajn i za efikasnosty.’

Oboje znaju da su postigli savršen rezultat: automobil koji ujedinjuje sada očekivano dizajnersko vođstvo Jaguara sa najsavremenijom tehnologijom i izvanrednom širinom performansi. Hatton kaže, "Znate, nije tako lako stvoriti automobil koji nema uglađen ugao. Ali ubeđen sam da nisi mogao da slikaš lošu fotografiju XF-a.’

*Navedeni podaci o potrošnji goriva rezultat su zvaničnih testova proizvođača sprovedenih u skladu sa EU regulativom.

Stvarna potrošnja goriva u vozilu može se razlikovati od one ostvarene na takvim testovima i ove su brojke samo za komparativne svrhe.

Zvanični podaci o potrošnji goriva za KSF u l / 100 km (km / km): Urban 11,9 (23,7) - 4,8 (58,9), vangradski 6,7 (42,2) - 3,6 (78,5), kombinovani 8,6 (32,9) - 4,0 (70,6). Emisija CO2 g / km: 204 - 104.

"DIZAJNERI SU ZNALI DA IMAJU SAVRŠENI REZULTAT: AUTOMOBIL KOJI OBJEDINJUJE SADA OČEKIVANO DIJANERSKO VOĐSTVO JAGUARA I NAJSAVREMENIJU TEHNOLOGIJU, UZ NEVEROVATNO KAPACITETNE PERFORMANSE."

VIŠE PRIČA
UPOZNAJTE PORODICU JAGUAR SALONACA
Jaguar sa ponosom predstavlja tri prelepa salonska automobila koji mogu da ispune svaki vaš zahtev.
SAZNAJTE VIŠE
UPOZNAJTE STRUČNJAKE KOJI RADE U KOMPANIJI JAGUAR
Duboko u Gaydon inženjerskom sedištu, stotine tehničkih čarobnjaka rade na tome da budući Jaguari postanu još bolji. Upoznajte raznovrsnu, ali veličanstvenu sedmoricu koja predstavlja mnogo, od stručnjaka za virtuelnu stvarnost do automobila koji se sami uče, i akustike
SAZNAJTE VIŠE
F-PACE- LUKSUZNI; PERFORMANTNI; SPORTSKI TERENAC
Jaguar-ov SUV probio je praktično i elegantno novo tlo. Dizajneri i inženjeri koji su osmislili F-PACE opisuju svoju inspiraciju.
SAZNAJTE VIŠE