NAUČITE O ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Električna vozila (EV) nude nultu alternativu emisijama vozila sa motorom za sagorevanje. Zahvaljujući nedavnim ulaganjima i napretku u baterijsku tehnologiju, sledeća generacija EV-ova, poput I-PACE koncepta, pruža uzbudljivo novo iskustvo u vožnji.

ELEKTRIČNA VOZILA
Koji je tip električnog vozila I-PACE koncept?

I-PACE koncept je električno akumulatorsko vozilo, što znači da nema motor za sagorevanje. Umesto da gori gorivo (benzin ili dizel), snaga se napaja sa dva elektromotora u obliku električne energije spremljene u punjivim baterijama.

Zašto želite električno vozilo?

"Za mnoge je ovo uzbudljiva prilika da budu jedni od prvih koji su se vozilina električnim vozilom i uživali u vrlo različitom iskustvu u vožnji i vlasništvu. I-PACE koncept je pametan izbor - brža, prostranija, rafiniranija (tiša) vožnja bez potrebe da ponovo posećujete benzinsku stanicu.
 
Budući da se isporuke električne energije sve više isporučuju iz obnovljivih izvora, električni automobili nude ekološke prednosti u odnosu na tradicionalne motore sa sagorevanjem goriva. Sve više vlade širom sveta podstiču smanjenje troškova i insistiraju na kupovini ektričnih vozila i smanjenom oporezivanju ovih automobila. Ovo, zajedno sa smanjenim troškovima rada električnog vozila, stvara ubedljiv finansijski slučaj mnogih ljudi. ".

Koje su mane vlasništva električnog vozila?

„Raspon električnog vozila (udaljenost koja se može preći pre nego što se ponovo napuni baterija) tradicionalno je zabrinjavao mnoge ljude, što je potaklo termin„ opseg anksioznosti “. Međutim, najnovija dostignuća u baterijskim tehnologijama znače da vozila poput I ‑ PACE koncepta sada su realistični prijedlog za većinu ljudi, s rasponom većim od prosječne udaljenosti za posao. U stvari, mnogi će shvatiti da će možda trebati da baterije moraju napuniti samo jednom sedmično.
 
Na većim udaljenostima može biti potrebno zaustavljanje radi ponovnog punjenja baterije. Ovo će možda zahtevati unapred planiranje, ali i dalje lakše jer se javne mreže za punjenje i dalje šire i brzo povećavaju snagu punjača.

Postoje li druge vrste električnih vozila? Koja je razlika?

„Možda ste čuli za izraz„ hibrid “. To se odnosi na vozilo koje kombinuje motor sagorevanja sa električnim motorom.

Hibridno električno vozilo (HEV) obično ima malu bateriju koja se puni motorom i regenerativnim kočenjem i ima vrlo mali raspon samo za električnu energiju.

Plug-in hibridno električno vozilo (PHEV) se takođe može puniti iz spoljnog izvora električne energije. PHEV obično ima veću bateriju i duži domet od HEV.

Ova „hibridna“ vozila nude manji raspon samo za električnu energiju od akumulatorskih električnih vozila, ali mogu i dalje da rade bez pristupa električnoj energiji. Ako nose dva izvora napajanja, teži su od klasičnih automobila i nisu efikasni kao električna akumulatorska vozila. Oni mogu umanjiti „opseg anksioznosti“, posebno dok se infrastruktura za punjenje i dalje razvija i može podržati prelazak na potpuno električnu budućnost “.

DOMET
Da li će električno vozilo imati dovoljno dometa za moje putovanje?

"Moderna, premium vozila sa električnim akumulatorima, uključujući I-PACE koncept, mogu imati domet preko 500 km *. Dakle, raspon neće biti problem za većinu vozača, posebno sa rastućom javnom infrastrukturom punionica.
 

*EU NEDC ciklus ispitivanja.

Koji faktori utiču na dužinu trajanja baterije?

Na domet može uticati više faktora. Na primer, domet će se smanjiti ako vozite na visokim ili niskim temperaturama, ako koristite sisteme grejanja ili hlađenja ili ako se bavite vožnjom performansi.

BATERIJA
Šta su to kwh?

Kilovat sati je mera koliko energije se može sačuvati u bateriji. Za određeno vozilo, baterija sa većim kapacitetom - više kVh - imaće veći domet i / ili performanse.

Da li temperatura utiče na potrošnju baterije?

"U ekstremnim, dugotrajnim vrućinama opseg vozila se smanjuje, jer je potrebna energija za njegovo hlađenje. Slično tome, kada su temperature niske, opseg se smanjuje, jer je potrebna energija za zagrevanje baterije. Baterije se mogu skladištiti jednako malo - 40 ° C, ali mora se uključiti u struju i zagrejati na -20 ° C pre vožnje.
 
Next generation electric vehicles, such as I‑PACE Concept, feature state-of-the-art thermal management systems to optimise battery life in warmer or cooler temperatures.

Da li baterija ima garanciju?

I-PACE koncept nudi garanciju za bateriju konkurentnu za industriju.

PUNJENJE
Kako se pune električna vozila?

"Električna vozila mogu se naplaćivati na više načina:
 
Kućno punjenje pomoću napajanja naizmeničnom strujom: Električna vozila mogu se priključiti u standardnu kućnu utičnicu, ali se pune prilično sporo. Iz tog razloga se preporučuje upotreba nadograđene utičnice (na primer, kao što se koristi za rernu) ili, još bolje, za postavljanje kućne zidne kutije za punjenje. Vremena punjenja zavise od vaše zemlje, ali obično, I-PACE koncept se može potpuno napuniti preko noći pomoću zidne kutije.
 
Javno punjenje: Sve veći je broj javnih punjača koji se mogu koristiti za ponovno punjenje, obično za dopunu baterije tokom putovanja ili na odredištu. Ova mesta punjenja rade na većoj snazi od domaćih punjača, pa vreme punjenja može biti kraće od standardnog punjenjna. Omogućavaju mešanje punjenja naizmeničnom i istosmernom (istosmernom strujom), pri čemu je je punjnjenje istosmernom strujom obično najbrža opcija (koja se često naziva i "brzo punjenje"). "

Koja mi je oprema potrebna?

Radi praktičnosti i brzine punjenja, preporučuje se zidna kutija (ali nije neophodna) za punjenje električnog vozila kod kuće. Troškovi instalacije variraju u zavisnosti od tržišta (i snabdevanja električnom energijom), ali su pristupačni i nastavljaju da padaju po ceni kako koštaju povećava.
 
Univerzalni kablovi Mode 2 obično se standardno postavljaju na električna vozila i isporučuju se sa različitim adapterima i varijantama utikača kako bi zadovoljili svetske standarde. Isporučuju se sa opcijama za domaćinstvo i industrijskim utičnicama. "

Nemam privatni parking kod kuće ili na poslu. Da li to znači da ne mogu imati električno vozilo?

Ne nužno: ovo zavisi od niza različitih faktora. Raste mreža javnih punionica, sa standardnim i brzim punjačima. U gradovima i na glavnim putevima takođe je predviđeno mnogo mesta za punjenje i odredišta za korišćenje.

Šta je „odredišno punjenje“?

Ove pogodne stanice za punjenje mogu se naći u lokalnim tržnim centrima, hotelima, teretanama itd.

Gde se sve može puniti vozilo pri putovanju?

Brzo punjenje se može naći na servisnim stanicama ili namenskim stanicama za punjenje električnih vozila, pružajući maksimalno punjenje u najkraćem roku.

Da li električna mreža može podneti sve veći broj električnih vozila?

Proizvođači motora trenutno rade sa vladama i energetskim dobavljačima kako bi osigurali da povećanje upotrebe električnih vozila ne uzrokuje probleme sa nacionalnim mrežama električne energije.

Mogu li se električna vozila puniti na kiši?

Sigurnost procesa punjenja je u potpunosti zagarantovana. Kupci i prolaznici nisu izloženi bilo kakvom riziku od električnog udara.

Šta je regenerativno kočenje?

Električni motori troše energiju da bi pružili kretanje. Kada to kretanje više nije potrebno (na primer kada vozilo usporava), sila kočenja može se iskoristiti da preokrene delovanje motora i stvori električnu energiju. To je poznato kao regenerativno kočenje i proizvedena električna energija može se vratiti u bateriju. Pod pravim uslovima, raspon električnog vozila može se povećati za preko 10% prikupljanjem regenerirane električne energije.

PERFORMANSE
Da li su električna vozila sporija od automobila na benzin ili dizel?

Električni motori po svojoj prirodi stvaraju maksimalni obrtni moment iz mirovanja, stvarajući zapanjujuće ubrzanje.

Kako se rukovanje električnog vozila upoređuje sa 'konvencionalnim' automobilima?

Zbog položaja baterije u podu između dve osovina, električna vozila imaju niže težište i ravnomernu raspodelu težine napred prema pozadi radi boljeg upravljanja.
 
Bez potrebe za pakovanjem velikog motora, obično prednji točkovi se mogu postaviti bliže najudaljenijim uglovima vozila što povećava stabilnost i osećaj upravljanja.
 
Sve to omogućava dinamično i prilagodljivo iskustvo u vožnji, što električno vozilo čini savršenim oblikom marke Jaguar.

SIGURNOST
Da li su električna vozila sigurna?

I-PACE koncept je, kao i sva druga vozila Jaguar, dizajniran i konstruisan da zadovolji najstrože svetske sigurnosne standarde.

ODRŽAVANJE
Da li se električna vozila teže održavaju?

U poređenju sa vozilom sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, električnim vozilima je potrebno manje održavanja jer imaju manje pokretnih delova. Jednostavno rečeno, manje je što se može istrošiti. Intervali servisa zasnivaju se na kilometraži i / ili vremenu.

CENA
Koja će cena biti I-Pace ?

Konačna cena neće biti potvrđena sve dok se bliži puštanje u promet I-PACE. Iako električni pogonski sistemi mogu biti dvostruko skuplji od klasičnih, pretpostavljamo da će I-PACE koštati 10-15% više od Jaguar-ovog F-PACE-a na normalan pogon.

ŽELIM DA PRIMAM OBAVEŠTENJA

Budite u toku sa svim najnovijim vestima pre otkrića automobila I-PACE krajem 2018. godine.

ŽELIM DA PRIMAM OBAVEŠTENJA
ZAKAŽITE TEST VOŽNJU

Zakažite test vožnju na putu u dogovoru sa predstavnicima našeg lokalnog salona
KREIRAJTE SOPSTVENI MODEL
Koristite konfigurator kako biste dizajnirali svoj savršeni Jaguar.
PREUZMITE BROŠURU
Pogledajte i preuzmite najnovije brošure Jaguar.
 PRONAĐITE MALOPRODAJNI SALON
 Potražite najbliži maloprodajni salon Jaguarova vozila

Ubrzanje, snaga, brzina, domet i punjenje su procene proizvođača o najboljim informacijama koje su dostupne pri objavljivanju. Proizvodna vozila će biti testirana i sertifikovana pre puštanja u promet, a službene cifre dostupne pre bilo koje narudžbe kupca..
 
I-PACE koncept otkriva, slike, opisi i cene predstavljeni su u dobroj nameri da ukažu na uzbudljive izglede za proizvodno vozilo. JLR zadržava pravo da izmeni, ili povuče bilo koji privremeni element (pre bilo kog obavezujućeg naloga kupca), posebno, ali ne ograničavajući se na okolnosti koje proizilaze iz zakonodavnih ili regulatornih promena, intervenirajućih materijalnih uticaja na tržištu i zahteva proizvodnje ili korišćenja koji se odnose na proizvodno vozilo ili njegove funkcije i komponente. "