80 GODINA JAGUARA
<center>EVOLUCIJA DIZAJNA:<br/> 80 GODINA JAGUARA P DRUGI DEO </center>

Osamdeset godina Jaguara znači osamdeset godina ikoničkog dizajna. Porodica Jaguar se menjala vremenom, ali krvna linija do današnjeg raspona je jasna. Ovde pratimo samo nekoliko ključnih trenutaka dizajna za koje još uvek nasledimo inspiraciju.

U drugom delu, započinjemo sa 1960-im i vidimo stvaranje više ikonskih zaostavština. Ovo je vreme koje je zaista postalo Jaguar dizajn i još uvek inspiriše automobile današnjice.


 

1960: ISTINSKA IKONA

 
Jaguar E-tipe je nekada američki časopis Road & Track nazvao „najvećim kolekcionarom mrvica poznatim čovekom“ i od tada je postao jedan od najomiljenijih primera britanskog dizajna automobila. E-tip je poštovan od samog osnivanja.

Dosta slično KSK120 prije njega, kada je E-tip premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi 1961. godine. Svakog rivala je stavio u hladu. To je zauvek promenilo pejzaž performansi automobila. Savršeno je obložio mačju gracioznost Jaguar imena. S neverovatno dugim i elegantnim poklopcem i elegantnim monokokim dizajnom, E-tipe je otpočeo prelepu formu sa impresivnom funkcijom.

I sa 3,8 litarskim motorom sa pravim šest motora njegove su performanse odgovaraju njegovom izgledu. Potpuno aluminijumski lagani E-tip bio je specifičan za trku, od čega je samo 12 napravljeno sa originalnim 18 planiranih. To su postali legenda, ona koja je oživljena 2014. produkcijom Nestale šestorke.

“Jaguar 1950-ih i 1960-ih bio je zaista kul, moderan brend. Nije bilo baš konzistentno, a automobili nisu imali jaku porodičnu sličnost, ali su temeljne vrednosti brenda - osećaj uzbuđenja, čistoća - pokrenuli sve.”

IAN CALLUM

Direktor sektora za dizajn kompanije JLR


 

1966: THE GREATEST JAGUAR THAT NEVER WASIzgrađen u velikoj tajnosti, KSJ13 je trebao da se takmiči u Le Man-u. Ali, zahvaljujući promenama u propisima i naglasku na proizvodnim automobilima, celokupni projekat je zastao.

Oblik KSJ13 je remek-delo, i iako je ikada izgrađen samo jedan, odgovarao je radu Saiera koji je zauvek oblikovao dizajn Jaguara. Kompaktan, lagan i iznutra mačji, čak je predstavio svoj spektakularni V12 motor ispod zadnjeg stakla.


Iako nikada nije ispunio svoj trkački potencijal, KSJ13 je krenuo na stazu 1971. godine u okviru marketinške kampanje tipa E tipa kako bi demonstrirao V12 motor. KSJ13 je bio prvi Jaguar koji je opremljen V12 1966. godine.


Tokom snimanja filma jedan od felgi od legure magnezijuma se srušio i automobil se otkotrljao. Za volanom, Norman Devis je bio spreman da ugasi motor u vazduhu i pobegao je neozlijeđen. KSJ13 je obnovljen i danas preživljava kao neprocenjivi i možda najlepši Jaguar svih vremena - koji sada živi u Jaguar Heritage Collection.


 

1968: THE START OF A LINEAGE

 
Jaguar KSJ6 je poslednji automobil koji je dizajnirao Sir Villiam Lions i o čemu govori njegov hrabri dodir. Očigledno je bio ponosan na svoj dizajn, pa se čak pojavio i u reklamnoj kampanji objašnjavajući KSJ6 kao „najvećeg Jaguara ikada.“ Možda je bio u pravu. KSJ6 je efektivno zamenio Jaguar postojeću paletu i postao je Lionova najdugovečnija kreacija.

Oblik karoserije KSJ6 bio je Lionski masterstoke, a u doba u kojem su drugi automobili počeli da gube karakter, Jaguar identitet je očigledno blistao.

Efekti KSJ6 se osećaju i danas. Upravo ovaj model je inspirisao budućeg Jaguar direktora dizajna, Iana Calluma. Kad mu je bilo samo 14 godina, Callum se obratio Billu Heinesu, potpredsedniku Jaguara, tražeći savet i priložio neke svoje dizajne automobila. Heinesov odgovor je bio ohrabrujući, savetujući Callumu da unapredi svoj zanat proučavanjem umetnosti i inženjerskog crtanja - i rekao je da Callum ima prednost za stilsku stranu u procesu dizajniranja. Bila je inspiracija KSJ6 i Heinesov pozitivan odgovor koji je kristalizovao Callumovo interesovanje za automobile - i za Jaguar. 

1975: REPLACING AN ICON

 
Zadatak zamene ikoničnog tipa E pao je na Malcolma Saiera. Njegov KSJ-S je bio još aerodinamičniji od prethodnika, zahvaljujući letećim potpornim C-stubovima i konkavnim zadnjim staklima.

Novi sigurnosni propisi značili su da se treba odmaknuti od slobodnog i lakog duha 1960-ih godina E-tipa. Ali to je još uvek kanalisalo luksuz i otelotvorilo smele Jaguar-ove poglede.

KSJ-S je predstavio i treći, prvobitni Jaguar motor, sa novih šest, 6,6 litara ispod poklopca motora. V12 motor - sam ažuriran - dodao je luksuznom vazduhu dizajna, ali je otkrio i svoj sportski potencijal. 

1996: THE FASTEST SELLING SPORTS CAR

 
Baš kao što je KSK120 predstavio svetu Jaguar ravan šest motora, tako je i KSK8 predstavio prvi Jaguar V8.

Njegov dizajn je inspiraciju dočarao iz poznatih Jaguara prošlosti. Iako je sada u vlasništvu Forda, ugovaralo se da su planovi izabrani za novi sportski automobil Jaguar bili Geoff Lavson i Jaguar dizajnerski tim.

Ovo naslijeđe jasno je u dizajnu, koji se stapa s Jaguarovim licima u gladak oblik koji je udovoljio svim modernim potrebama prostora, sigurnosti i luksuza. KSK8 je postao najbrže prodavani sportski automobil u istoriji Jaguara u to vreme.

NA KOJI NAČIN JE VAŠ AKTUELNI RANGE INSPIRISAN PROŠLIŠĆU? POGLEDAJTE NASTAVAK PRIČE O NAŠEM DIZAJNU.
Saznajte više
KREIRAJTE SOPSTVENI MODEL
Koristite konfigurator kako biste dizajnirali svoj savršeni Jaguar
PREUZMITE BROŠURU
Pogledajte i preuzmite najnovije brošure Jaguar
 PRONAĐITE MALOPRODAJNI SALON
 Potražite najbliži maloprodajni salon Jaguarova vozila
ZAKAŽITE TEST VOŽNJU
Zakažite test vožnju na putu u dogovoru sa predstavnicima našeg lokalnog salona.