80 GODINA JAGUARA
<center>EVOLUCIJA DIZAJNA:<br/> 80 GODINA JAGUARA PRVI DEO </center>

Osamdeset godina imena Jaguar znači osamdeset godina ikoničkog dizajna. Tražimo samo pregršt naših ključnih dizajnerskih momenata iz proteklih osam decenija. Današnja porodica Jaguar ne bi bila ista bez njih.

U prvom delu se vide prve godine evolucije od 1935. do 1959. godine. Počinjemo sa prvim modelom Jaguara i krećemo do uspeha u moto sportu i stvaranju pionirskog segmenta sportskog salonca. 

1935: JAGUAR VELIČA ŽIVOT

 
Prvi automobil koji je nosio veliki mačji nadimak bio je 1935. SS Jaguar 2.5l limuzina. Proizveden je pod imenom Svallov Sidecar, kompanija je prvo osnovana pod Villiamom Lionsom i Villiamom Valmsleijem 1922. godine.

2.5l limuzina bila je jedan od najkarakterističnijih i najlepših automobila predratne ere, sa svojim elegantnim dizajnom sa malim usporavanjem. Bilo joj je potrebno novo ime da bi odrazila ove kvalitete, ono koje je sažimalo mačju gracioznost i eleganciju uz tako fino podešen odnos snage i okretnosti. Izabrana je velika mačka, a SS Jaguar je savršeno opravdao analogiju.

Zbog ozloglašenosti koju je SS ime steklo tokom rata, evolucija do Jaguara izgledala je kao prirodna, a ime je postalo čitavo preduzeće 1945. Jaguar brend je rođen. 

1948: STEALING THE SHOW

 
Dizajniran u samo nekoliko kratkih meseci od strane Vilijama Lionsa, XK120 je postao ikona. Stvorio je ne pometnju, već osećaj.

Ovo je prvi Jaguar-ov sportski automobil od kada je SS100 prestao sa proizvodnjom 1940. godine. S lebdećim blatobranima po dužini karoserije, XK120 je bio dramatičan skroz i do kraja. Niske, lepršave linije odražavale su Lionovu ljubav prema motociklima i možda su bile nalik tehnikama dizajniranja aviona koje je upoznao tokom ratnog vremena.

XK120 je takođe predstavio vertikalno rebrastu ovalnu rešetku, koja je u naredne dve decenije postala Jaguarov potpis.

XK120 je bio i dizajnerska vežba i ispitni test za novi tvin-cam motor - koji je i sam bio toliko uspešan da će preko četrdeset godina krtasiti putničke Jaguare.
 

 

1951: ČIST TRKAČKI AUTOMOBILC-Type je nesumnjivo bio jedan od najlepših trkačkih automobila svog vremena, ako ne i svih vremena. Villiam Lions hrabro je shvatio pozitivnupromenuu koju čistokrvni Jaguar trkač može doneti svom novoosnovanom brendu, i tako je posao započeo 1951..

Aerodinamičar Malcolm Saier bio je čovek iza fluidnog oblika C-typa, koga je usmeravalo njegovo iskustvo iz vazduhoplovne industrije. Zahvaljujući Saiers-ovom mahu za lagan dizajn, C-type je težio oko 25% manje od XK-a, na kojem je zasnovan.

Možda najlepši trenutak u istoriji modela C-typenastupio je u Le Man-u. Pobedio je 1951, ali 1953-će je nesumnjivo bila njena najbolja izvedba. Sa laganim karoserijama i naprednim diskovnim kočnicama, C-ovi su se pokazali gotov neuhvatljivim - završavajući na prvom, drugom, četvrtom i devetom mestu.


 

1954: OSVAJANJE NOVOG TLA

 
D-Type, sa potpisnim zadnjim delom vozila u vidu peraja, prvi je koristio monokok konstrukciju - odnosno, pozajmio tehnike dizajniranja aviona.

Aerodinamičar Malcolm Saier ponovo je odgovoran. Koristio je napredne aerodinamičke principe za pravljenje oblika koji su bili senzacionalni a istovremeno klizavi i lagani. Monokok konstrukcija, koja se i danas koristi u moto sportu, bila je integralna karakteristika D ‑ tipa. Ovo podrazumeva centralnu kabinu u kojoj vozač sedi, a glavne mehaničke komponente su smeštene u prednjem i zadnjem okviru.

Tečni oblik D-tipa nastao je tokom više sati u vetrobranskom tunelu (wind tunnel), pridržavajući se Saierovog principa koji formira sledeću funkciju. Ovalni dovod vazduha, brišući poklopac motora, polukrilni zadnji točkovi, karakteristična i stabilizujuća peraja - ove su zavere stvorile jedan od najlepših takmičarskih automobila ikada proizvedenih. 

1959:SPORTSKI SALONAC EVALUIRA

 
Mark II je bio evolucija za segment sportskih salona. Inspirisan uspehom modela D-Type, Mark II je bio slično čvrst i imao je ogibljenje, montirano na potkrovlje. Uključio je i sada legendarni motor sa šest komora, u 2,4, 3,4 i 3,8 litara.
Mark II pokazao je da Villiam Lions nije izgubio nijednu dizajnersku spretnost. Polazeći od Marka I iz 1955. godine, zamenio je debele metalne okvire vrata tankim hromiranim okruženjima i povećao veličinu prednjih i zadnjih ekrana. Unutrašnjost je bila lagana i prozračna - i ispred svog vremena.

NASTAVITE PUTOVANJE U SENZACIONALNE ŠEZDESETE PRIČOM O MODELIMA KAO ŠTO SU E-TYPE, XJ I MNOGI DRUGI.
Saznajte više
KREIRAJTE SOPSTVENI MODEL
Koristite konfigurator kako biste dizajnirali svoj savršeni Jaguar
PREUZMITE BROŠURU
Pogledajte i preuzmite najnovije brošure Jaguar
 PRONAĐITE MALOPRODAJNI SALON
 Potražite najbliži maloprodajni salon Jaguarova vozila
ZAKAŽITE TEST VOŽNJU
Zakažite test vožnju na putu u dogovoru sa predstavnicima našeg lokalnog salona.